Ανακαλύπτοντας τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου περπατώντας

Το 1988, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ανακηρύχθηκε από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αλλά δεν είναι ένα συνηθισμένο μνημείο. Η ατμόσφαιρα στα δρομάκια της θυμίζει τόσο πολύ μεσαιωνική εποχή, που περπατώντας έχεις την αίσθηση ότι θα δεις δίπλα σου έναν ιππότη να κάνει βόλτα καβάλα στο άλογό του. Η μεσαιωνική της ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με οθωμανικά και εβραϊκά στοιχεία και φυσικά άφθονη ελληνική κουλτούρα, χαρίζουν σε αυτή την ολοζώντανη πόλη μια ιδιαίτερη γοητεία.

Η Ρόδος υπήρξε κυρίαρχο κράτος υπό την κυριαρχία των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς 1522. Όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι κάτοικοι έφυγαν από το νησί όμως πολλοί παρέμειναν και για τον λόγο αυτό, η πόλη δεν σταμάτησε να κατοικείται ποτέ. Αποτέλεσμα; Ένας μοναδικός πολυπολιτισμικός χαρακτήρας.

Περνώντας από την Πλατεία Ιπποκράτους θα δεις πολλά μαγαζάκια ενώ κάνοντας βόλτα μέσα στα ήσυχα, στενά δρομάκια θα ανακαλύψεις την ήρεμη πλευρά της πόλης. Από όποια πύλη κι αν μπεις, κατευθύνσου προς την Οδό των Ιπποτών. Στη μια άκρη της πόλης θα συναντήσεις το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και στην άλλη την εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Περπατώντας θα δεις και τα καταλύματα των “γλωσσών” του 16ου αιώνα που αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές γλώσσες των Ιπποτών ενώ φτάνοντας στην άλλη άκρη της πόλης, σε περιμένει η Χώρα, εκεί όπου ζούσε ο απλός λαός.

Πηγή: https://www.discovergreece.com/

TOP