Όποια εποχή και να μπορούσες να ταξιδέψεις πίσω στην Ιστορία της Ρόδου, ένα πράγμα θα καταλάβαινες αμέσως ότι παραμένει το ίδιο. Η γαστρονομική της ταυτότητα! Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά το πιο δυνατό της συγκριτικό πλεονέκτημα: το «πάντρεμα» του μεσογειακού κλίματος με την ξεχωριστή γεωγραφική της θέση (με επιρροές από την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη).
Από τις λεπτές γεύσεις του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών μέχρι τα πληθωρικά πιάτα κρεατικών (αρωματισμένα με το κύμινο, που χρησιμοποιείται εδώ πιο πολύ από κάθε μέρος της Ελλάδας) και από τα εξαιρετικής ποιότητας φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, η εμπειρία «Ροδίτικη γαστρονομία» θα σου μείνει το ίδιο αξέχαστη με τις παραλίες ή τη μαγική ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης της Ρόδου.
Τυριά, ελαιόλαδο, λαχανικά, άγρια χόρτα, μούρα, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, πλιγούρι (συνοδευτικό σε πολλά ροδίτικα πιάτα) και φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά -όλα αυτά τα υλικά συνθέτουν αυτό που λέμε νόστιμη και πλούσια σε επιλογές τοπική κουζίνα. Α, να μην ξεχάσεις τα ροδίτικα γλυκά, που ζωηρεύουν γευστικά από το αρωματικό μέλι και τους ξηρούς καρπούς.
Στη Ρόδο, η υψηλής ποιότητας κουζίνα συνυπάρχει αρμονικά με την παραδοσιακή ροδιακή γαστρονομία. Την ίδια στιγμή τα σύγχρονα οινοποιεία της έχτισαν μια κουλτούρα οινοπαραγωγής, με τεχνοτροπίες που φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα. Εδώ καλλιεργούνται ορισμένες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ποικιλίες σταφυλιών δίπλα στα υψηλής ποιότητας τοπικά σταφύλια, για να παραχθούν τελικά τέσσερα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Πηγή: https://www.discovergreece.com/